Brandveiligheid op de werkvloer is niet alleen een verplichting, maar vooral een manier om je collega’s, voorraad en bedrijfsmiddelen te beschermen. Wij begrijpen de risico’s als geen ander en helpen je graag om jouw bedrijf elke dag veiliger te maken. Daarom hebben we 10 praktische tips op een rij gezet om brandgevaar te minimaliseren!
Branddeuren zijn er niet voor de sier, ze voorkomen dat vuur en rook zich snel kunnen verspreiden. Laat ze dus niet openstaan met een deurstopper of een stoel. Hoe verleidelijk dat frisse briesje ook is of hoe makkelijk het ook kan zijn om die deur open te houden.
Noodverlichting wijst de weg als het donker is door rook of stroomuitval. Test de verlichting regelmatig door de stroom uit te schakelen en kijk of alles nog werkt. Wij raden aan om dit wel na kantooruren te doen om te voorkomen dat jouw collega’s zonder stroom zitten!
Een brandblusser die niet werkt wanneer je hem nodig hebt, is net zo nutteloos als een lege waterfles bij dorst. Controleer daarom maandelijks of ze in orde zijn en laat ze regelmatig onderhouden door een professional. Zo voorkom je dat je in een noodsituatie met een niet-werkende blusser staat. Vergeet ook niet te controleren welke eisen jouw verzekering stelt aan het onderhoud van brandblussers en brandslanghaspels, want dit kan per verzekering verschillen. Wij controleren dit onder andere tijdens een inspectie brandveiligheid.
Iedereen moet weten hoe ze het pand snel en veilig kunnen verlaten. Zorg dat vluchtwegen altijd vrij zijn van obstakels en dat nooddeuren zonder sleutel open kunnen. Wil je testen of je team de routes kent? Een ontruimingsoefening is handig, maar je kunt bijvoorbeeld ook een TableTop-oefening door ons laten verzorgen!
Elektrische apparaten kunnen oververhit raken en brand veroorzaken. Laat je laptop of telefoon dus niet onnodig in het stopcontact zitten. Wakker worden met een volle batterij is fijn, maar wakker worden van de brandweer liever niet.
Een BHV’er is een beetje de superheld van de werkvloer. Hij of zij draagt geen cape, maar heeft wel kennis van brandbestrijding en evacuatieprocedures. Wij helpen graag bij het inrichten van een goed BHV-plan, zodat je altijd iemand hebt die weet wat te doen in geval van nood.
Brandveiligheid bespreken in een toolboxmeeting helpt om iedereen alert en op de hoogte te houden. Voor VCA-gecertificeerde bedrijven is dit zelfs verplicht, maar ook als je die certificering niet hebt, is het slim om dit regelmatig te doen. Liever een halfuurtje praten over preventie dan een hele dag bezig zijn met schadeherstel.
Wij blijven het herhalen! Rookmelders zijn je eerste waarschuwing bij brand. Zorg ervoor dat ze niet afgeplakt of bedekt zijn, hoe vervelend dat gepiep ook soms is. Een rookmelder afplakken omdat hij te vaak afgaat, is hetzelfde als je wekker uitzetten om te voorkomen dat je wakker wordt. Geen goed idee.
Kleine incidenten kunnen grote problemen voorkomen. Moedig je team aan om alles te melden, ook bijna-ongevallen. Zo kunnen oorzaken worden geanalyseerd en maatregelen worden genomen.
Wil je zeker weten dat alles goed geregeld is? BVAN helpt je graag bij het opzetten en onderhouden van een (brand)veilige werkplek. We blussen geen brandjes, we zorgen ervoor dat ze niet eens ontstaan!
Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen doen? Neem gerust contact met ons op!
Wilt u de brandveiligheid van uw gebouw naar een hoger niveau tillen?
Neem dan contact met ons op.