Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning en het indienen van een gebruiksmelding, moet worden aangegeven wat het maximaal aantal personen is dat tegelijkertijd aanwezig kan zijn in uw gebouw. Met behulp van een opvang- en doorstroomcapaciteitsberekening brengen wij in kaart welke scenario’s er kunnen zijn, of er voldoende vluchtwegen zijn en hoeveel personen er brandveilig gebruik kunnen maken van uw gebouw/ruimte.
Bij het uitvoeren van een berekening van de opvang- en doorstroomcapaciteit onderzoeken we hoeveel personen het gebouw veilig en snel kunnen verlaten. Hierbij houden we rekening met verschillende factoren, zoals de aanwezigheid van brandscheidingen, het aantal vluchtroutes, de doorgangsbreedtes, de draairichting van deuren en het type hang- en sluitwerk. Onze experts nemen alle aspecten van de opvang- en doorstroomcapaciteit in overweging om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de gebruikers wordt gewaarborgd, zelfs in situaties waarin het gebouw volledig bezet is. Door het uitvoeren van simulaties en gedetailleerde analyses kunnen we potentiële risico’s identificeren en passende maatregelen voorstellen om een soepele en snelle evacuatie te garanderen in geval van nood.
Allereerst is een berekening van de opvang- en doorstroomcapaciteit verplicht bij het aanvragen van een omgevingsvergunning en het indienen van een gebruiksmelding. Het is raadzaam om de opvang- en doorstroomcapaciteit te laten berekenen bij het ontwerpen of verbouwen van een gebouw om onnodige kosten te voorkomen. Daarnaast is het ook van belang om regelmatig te controleren of het gebouw nog steeds voldoet aan de vereisten, vooral als er aanpassingen zijn gedaan aan de indeling of functie van het gebouw.
Wij houden van korte lijntjes en snel schakelen. We vinden het daarom prettig om de opdracht eerst met u als opdrachtgever door te spreken, zodat we verrassingen en onnodige kosten voorkomen.
Vervolgens maken we een analyse van alle vluchtroutes, kijken we met welke ontruimingsscenario’s het gebouw te maken heeft en waar opvangzones zich bevinden. Op basis van deze informatie geven we advies over waar verbeterpunten liggen.
Bij scenario-onafhankelijke ontruiming wordt ervan uitgegaan dat er nergens in het gebouw brand heerst, waardoor alle aanwezigen het gebouw via een vooraf aangewezen vluchtroute kunnen verlaten. Hierbij bepalen we de ontruimingstijd van het gebouw, waarbij de vluchtroutes niet worden beïnvloed door de locatie van de brand.
Bij scenario-afhankelijke ontruiming wordt ervan uitgegaan dat er brand is ontstaan in één specifiek (sub)brandcompartiment. De vluchtroutes vanuit alle delen van het gebouw worden apart bepaald, afhankelijk van waar de brand is ontstaan. In dit geval wordt alleen onderzocht binnen welke tijd de individuele (sub)brandcompartimenten kunnen worden verlaten. Door deze scenario’s in kaart te brengen, passen we het maximaal aantal personen aan op basis van realistische omstandigheden.
Bovendien kunnen we onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een langere vluchttijd. Dit doen we aan de hand van het TNO Vultijdenmodel. Met behulp van dit model brengen we in kaart hoelang vluchtwegen tijdens brand beschikbaar blijven. Daarnaast krijgen we hiermee een beeld van waar we mensen tijdelijk kunnen opvangen in een gebouw. Het doel is om opstoppingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat mensen tegelijkertijd een gebouw uit kunnen vluchten.
Wilt u meer weten over de maximale bezettingsgraad van uw gebouw of ruimte of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op en brand los. Ons team van specialisten denkt graag met u mee en komt met eventuele oplossingen.
Wilt u graag meer weten over een berekening opvang- en doorstroomcapaciteit en wat we voor u kunnen betekenen?
Neem contact met ons op en brand los!
Samen maken we Nederland brandveiliger. Lees alle blogs, bekijk alle video’s en leer meer over brandveiligheid.
Analyse van vluchtroutes: Het bepalen van het maximale aantal personen in een ruimte Wilt u weten hoeveel personen er veilig…
Wilt u meer informatie over wat BVAN voor u kan betekenen? Neem een kijkje bij al onze diensten of neem direct contact met ons op.
We brengen met een grondige bouwplantoets in kaart aan welke eisen uw gebouw moet voldoen en welke maatregelen nodig zijn om de brandveiligheid te waarborgen.
Lees meer
We kunnen een gedegen brandoverslagberekening uitvoeren en advies geven over brandwerende maatregelen om het risico op brandoverslag tot een minimum te beperken.
Lees meer
We helpen u bij het optimaal inrichten van grote brandcompartimenten. Dit omvat onder andere vuurlastberekeningen, gelijkwaardigheidsrapportages en gedetailleerd advies.
Lees meer
Middels een berekening van de doorstroom en opvangcapaciteit controleren we of uw gebouw voldoende vluchtroutes heeft, zodat alle gebruikers binnen één minuut op een veilige locatie kunnen worden opgevangen bij een noodsituatie.
Lees meer
We zorgen ervoor dat de gebruikers van uw gebouw veilig kunnen evacueren in geval van nood, door middel van een goed doordacht ontruimingsplan en duidelijke ontruimingstekeningen.
Lees meer
We begrijpen het belang van snelle branddetectie en alarmering. We stellen een duidelijk Plan van Eisen op en begeleiden het traject van installatie tot certificering.
Lees meer
Wij inspecteren of uw bedrijfspand voldoet aan de vereiste brandveiligheidseisen. Daarnaast geven we advies hoe u de brandveiligheid van uw gebouw naar een hoger niveau kunt tillen.
Meer lezen
Bij BVAN staan we klaar om u te ondersteunen bij het inrichten van uw BHV-organisatie en zorgen we ervoor dat uw organisatie voldoet aan de wettelijke verplichtingen en verantwoordelijkheden.
Lees meer
Nieuwsgierig naar andere projecten van Brandveiligheidsadvies Nederland?