BVAN

Hal­lo­ween 4 gebre­ken waar wij van schrik­ken!

Bij BVAN maken we Neder­land elke dag een stuk­je brand­vei­li­ger. Een belang­rijk deel van ons werk is het inspec­te­ren van bedrijfs­pan­den en wonin­gen. Daar­bij komen we soms din­gen tegen die op het eer­ste gezicht mis­schien niet zo ern­stig lij­ken, maar die in wer­ke­lijk­heid behoor­lijk gevaar­lijk kun­nen zijn. In het kader van Hal­lo­ween delen we vier zaken waar wij vaak van schrik­ken, ter­wijl jij er mis­schien geen kwaad in ziet.

1.   Open­staan­de deu­ren in brand­schei­din­gen

Een deur open­zet­ten met een blok­je of de deur­dran­ger ver­wij­de­ren omdat het mak­ke­lij­ker is? Begrij­pe­lijk, maar helaas ook gevaar­lijk. Brand­schei­din­gen zijn bedoeld om vuur tegen te hou­den. Als de deu­ren open­staan, werkt de schei­ding niet en kan een brand zich veel snel­ler ver­sprei­den.

2. Bat­te­rij­en uit rook­mel­ders of het afplak­ken ervan

Rook­mel­ders kun­nen irri­tant zijn als ze onte­recht afgaan, maar het ver­wij­de­ren van de bat­te­rij of het afplak­ken van de mel­der is geen goe­de oplos­sing. Zon­der wer­ken­de rook­mel­ders is er geen vroe­ge waar­schu­wing bij brand, wat cru­ci­a­le tijd kan kos­ten voor een vei­li­ge eva­cu­a­tie.

3. Geen of onvol­doen­de keu­rin­gen en con­tro­les

Veel bedrijfs­bran­den ont­staan door elek­tri­sche defec­ten. Daar­om is het belang­rijk dat elek­tri­sche instal­la­ties, maar ook brand­blus­sers en sprink­lers, regel­ma­tig wor­den gecon­tro­leerd. Afhan­ke­lijk van het type instal­la­tie moet dit jaar­lijks of half­jaar­lijks gebeu­ren. Ver­geet ook de nood­ver­lich­ting niet! Geen con­tro­le kan bete­ke­nen dat sys­te­men niet wer­ken wan­neer je ze het hardst nodig hebt.

4.   Ondui­de­lij­ke of ont­bre­ken­de vei­lig­heids­sig­na­li­sa­tie

Sig­na­li­sa­tie lijkt sim­pel, maar we zien regel­ma­tig dat het ont­breekt of niet goed zicht­baar is. Dit kan voor ver­war­ring zor­gen tij­dens een eva­cu­a­tie. Daar­naast komen we vaak ver­ou­der­de pic­to­gram­men tegen. Vol­gens de Euro­pe­se regel­ge­ving (ISO 7010) moe­ten moder­ne pic­to­gram­men wor­den gebruikt. Het door elkaar gebrui­ken van oude en nieu­we pic­to­gram­men kan voor ver­war­ring zor­gen.

Geschrok­ken?

Mis­schien her­ken je deze situ­a­ties en schrik je van de seri­eu­ze gevol­gen die deze gebre­ken met zich mee kun­nen bren­gen. Zorg dat je de juis­te maat­re­ge­len neemt en je gebouw up-to-date is vol­gens de laat­ste wet- en regel­ge­ving. Zo zor­gen we er samen voor dat Neder­land elke dag een stuk­je brand­vei­li­ger wordt! Wil je hier hulp bij van onze experts? Neem dan con­tact op en brand los!

Deel dit bericht op: