Het kan lastig zijn om de brandveiligheid van bestaande houten puiconstructies te laten voldoen aan de wet- en regelgeving. Allereerst bestaat een puiconstructie vaak uit een meerdere elementen en combinaties van materialen in allerlei afmetingen, waardoor het bepalen van de brandwerendheid en rookdoorlatendheid erg ingewikkeld is. Bovendien is het eerder regelmaat dan uitzondering dat documentatie in de vorm van testrapporten niet te achterhalen is of dat de informatie niet meer up-to-date is. Gelukkig is er een richtlijn voor het beoordelen van de brandwerendheid en rookdoorlatendheid van deze ingewikkelde instructies, waardoor ook een houten puiconstructie kan voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Zo kun je met behulp van een simpele aanpassing de pui behouden, brandveilig te werk gaan en kosten besparen. In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Zoals eerder genoemd is vaak de documentatie van houten puiconstructies afwezig of is deze niet meer up-to-date. Je hebt bijvoorbeeld nieuwe sloten laten installeren of hebt het glas vervangen. Met de richtlijn brandwerendheid puiconstructies reikt het Rijksvastgoedbedrijf een instrument voor het vaststellen van de kwaliteit van bestaande puiconstructies in bijzondere situaties. De richtlijn is geen alternatief voor het Bouwbesluit 2012, maar biedt wel uitkomst.
Bij het beoordelen van de brandveiligheid van puiconstructies wordt gekeken naar de mate van brandwerendheid, de mate van rookwerendheid en rookdoorlatendheid.
De beoordeling mate van brandwerendheid is altijd gebaseerd op NEN 6069 en de daarin gedefinieerde criteria voor puiconstructies. De norm geeft methoden voor de beproeving en klassering van de brandwerendheid van bouwdelen en bouwproducten in Nederland.
De mate van rookwerendheid wordt bepaald aan de hand van de NEN 6075. Deze norm geeft methoden voor de bepaling van rookweerstand tussen diverse ruimtes. Toch missen we de term ‘rookdoorlatendheid’ nog in dit verhaal. Uit conceptversies van de eerstvolgende wijziging van de bouwregelgeving blijkt dat deze vanaf de vernieuwde versie aangestuurd zal worden door nationale regelgeving, maar dat er op dit moment niet veel over bekend is.
Om een goed oordeel te vellen over de brandwerendheid van een bestaande puicontstructie is het van belang om allereerst onderzoek te doen op elementniveau. Het verschilt hierbij per materiaalsoort en constructieonderdeel in welke mate de toepassing en meer of minder kritisch zijn Denk hierbij aan houten panelen versus beglazing. De elementen waarnaar gekeken worden zijn:
Indien een element niet voldoet aan de eisen kan dit vervangen worden om de complete constructie wel te laten voldoen aan de wet- en regelgeving. Zo creëer je een brandveilige woon‑, werk- of leeromgeving en bespaar je kosten. Wil je meer weten over houten puiconstructies?
Wil jij de brandveiligheid van jouw gebouw naar een hoger niveau tillen?
Neem dan contact met ons op.